Hvad børn ikke ved ... har de ondt af
Af Karen Glistrup, illustreret af Pia Olsen
Lene Tanggaard, Professor, Ph.d., Institut for Kommunikation og Psykologi
Forfatter, foredragsholder og Medlem af Trivselskommissionen:
Karen Glistrups bog giver et vidunderligt indblik i betydningen af at tale med børn om det, der er. Når en familie er præget af udfordringer i livet eller må leve med psykisk sygdom i familien, så kan professionelle samtaler, der sætter ord på de erfaringer, oplevelser og følelser, der opstår, give ro hos barnet.
Bogen er fyldt med gode eksempler, der får læseren til at tænke: Selvfølgelig skal vi ikke tie med det betydningsfulde overfor børn.
Bogen får min bedste anbefalinger: Læs den!
.jpg)

"Kære Karen
Jeg har i mange år arbejdet med komplicerede familiesager og seksuelle overgrebssager og er netop startet som privatpraktiserende sammen med en kollega.
Jeg er netop ved at læse din bog: ‘Hvad børn ikke ved... har de ondt af’. Det er en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Den bør ALLE, der er i berøring med børn, læse!
Der er SÅ mange gode og vigtige ting fra din bog, som jeg tager med mig - og hvor bliver jeg optaget af arbejdet med børn af psykisk syge forældre! Det tror jeg gerne, jeg vil prøve at have lidt mere fokus på i vores praksis.
Tak for din indsats og inspiration!"
- Stine Tofte, klinisk børnepsykolog og spædbarnsterapeut
Om bogen
Børn er altid involverede i det, der foregår omkring dem. Også i det, der ikke bliver omtalt.
Denne helt omskrevne udgave af bogen sætter fortielsernes betydning i et neurologisk perspektiv og guider dig til at åbne den gode samtale om de svære emner med nærvær, tydelighed og empati.
'Hvad børn ikke ved ... har de ondt af' er en bog for den, som søger en praktisk og inspirerende tilgang til at skabe gode samtaler med børn og familier om de svære emner, som f.eks. når forældre er ramt af psykiske lidelser.
Fortielser er ikke gode gaver til børn, der søger at forstå sig selv og finde sammenhæng i tilværelsen. Tavsheden pakkes ind i forklaringer som: „Vi vil beskytte børnene“, og „De skal ikke involveres“, og der bindes sløjfer med ordene: „De er for små til at forstå“, „De ser ud til at have det fint“ osv.
Både udviklingspsykologien, neuropsykologien, børnene selv og al sund fornuft har imidlertid længe fortalt os, at børn har brug for at få empatisk og klar besked om det, der foregår i den virkelighed, de lever i. Det gælder selvfølgelig især det, der sker i deres familie.
"Karen Glistrups bog er enestående, fordi den handler om, hvordan vi kan være med til at give børn noget, der for alvor beriger deres tilværelse."
- Jesper Juul
Hent mindmap til familiesamtalen her »
Bogen er oversat til engelsk og udkommer i februar 2025 på Amazon
Elspeth McAdams har sammen med Benedicte Shilling og Simon Burton skrevet et stærkt forord
Den amerikanske bestselling forfatter Jessica Joelle Alexander har også læst den:
Praise for 'What Children don't know... hurt's'
Kontakt Karen for information om bogens udgivelsesdato: kg@familiesamtaler.dk